Во Белград, конференција за Западен Балкан и европската надворешна и безбедносна политика News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

18/07/2022

Во Белград, конференција за Западен Балкан и европската надворешна и безбедносна политика

На 27. и 28. јуни, Белградскиот центар за безбедносна политика организираше конференција насловена „Придвижување на Западен Балкан кон европската надворешна и безбедносна политика“, поддржана од проектот на ЕУ за техничка помош за организациите на граѓанското општество – ТАКСО 3 („TACSO 3“). Настанот ја одбележа дваесет и пет годишнината од работењето на Белградскиот центар за безбедносна политика и беше прилика за зацврстување на долгогодишните партнерства помеѓу Белградскиот центар за безбедносна политика и други тинк-тенкови од Западен Балкан; специјализирани во доменот на безбедносна политика во рамки на платформата за безбедност на Балканот.

 

Конференцијата ги обедини членовите на граѓанското општество од регионот и експертите од ЕУ и светот во доменот на надворешна и безбедносна политика. Во настанот зедоа учество 76 учесника со присуство, а 17 преку платформата Зум.

 

По јавниот настан, членовите на платформата за безбедност во Балканот продолжија со сесии посветени на развој на заеднички план за ангажирање на публиката во ЕУ за прашања поврзани со надворешната и безбедносна политика во Западен Балкан, како и за заедничкиот стратешки план на платформата за безбедност во Балканот за понатамошна соработка за регионалните безбедносни прашања. Беше формиран Меѓународен советодавен комитет, сочинет од 16 меѓународно признаени истражувачи, професори, претставници на заедницата тинк-тенк, поранешни функционери и експерти од доменот на меѓународни односи, одбрана, безбедност и владеење на правото.

Прочитај повеќе

Извор: EU TACSO

Извор на фотографии: EU TACSO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.