Комесарот Вархелеј во посета на БиХ за да дискутира за реформските приоритети на ЕУ, миграција и енергетска безбедност. News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

28/11/2022

Комесарот Вархелеј во посета на БиХ за да дискутира за реформските приоритети на ЕУ, миграција и енергетска безбедност.

Комесарот за соседство и проширување на ЕУ, Оливер Вархелеј, ќе патува во БиХ, од 28. до 29. ноември 2022, за да дискутира за реформските приоритети на ЕУ и поширока соработка во клучни сфери; особено миграцијата.

 

По предлогот на кандидатски статус на Европската комисија, комесарот Вархелеј, во Сараево, ќе се состане со членови на претседателството на БиХ, како и со официјални претставници, за да дискутираат за следните чекори и реформи поврзани со патот на државата кон ЕУ. Комесарот Вархелеј ќе дискутира и за соработка во доменот на управување со миграција и ќе присуствува на потпишувачката церемонија помеѓу Министерството за безбедност на БиХ и Меѓународната организација за миграција, за зголемување на доброволни и недоброволни враќања, поддржани од Европската комисија, со финансирање од 500000 евра.

 

Исто така, комесарот официјално ќе го отвори „FabLab“, еден од клучните дигитални центри, поддржан од проектот „EU4DigitalSME“, за зголемување на конкурентноста на малите и средни претпријатија.

Read more

Извор: European Union

Извор на фотографии: European Union

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.