Komesar Varhelji u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje će razgovarati o prioritetima reformi EU, migraciji i energetskoj bezbijednosti News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

28/11/2022

Komesar Varhelji u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje će razgovarati o prioritetima reformi EU, migraciji i energetskoj bezbijednosti

Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, boraviće u Bosni i Hercegovini 28. i 29. novembra 2022. godine kako bi razgovarao o prioritetima reformi EU i o široj saradnji u ključnim oblastima, posebno u oblasti migracija.

 

Nakon preporuke Evropske komisije o statusu kandidata, komesar Varhelji sastaće se u Sarajevu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugim zvaničnicima, sa kojima će razmotriti sljedeće korake i reforme koje se tiču puta zemalja kandidata ka EU. Komesar Varhelji će razgovarati i o saradnji u oblasti upravljanja migracijama i prisustvovati ceremoniji potpisivanja ugovora između Ministarstva bezbijednosti Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o jačanju dobrovoljnog i nevoljnog povratka, uz podršku Evropske komisije sa sredstvima u iznosu od 500.000 eura.

 

Komesar Varhelji će zvanično otvoriti FabLab, jedno od ključnih digitalnih središta koje podržava EU4DigitalSME, projekat za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Read more

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.