Programi i Rajoneve të Qymyrit nis shkëmbimet ndërmjet Ballkanit Perëndimor dhe BE-së News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

18/05/2022

Programi i Rajoneve të Qymyrit nis shkëmbimet ndërmjet Ballkanit Perëndimor dhe BE-së

Programi i shkëmbimit të rajoneve të qymyrit ka nisur gjashtë shkëmbime midis zonave të Ballkanit Perëndimor dhe homologëve të tyre të BE-së. Këto sjellin mundësi për këto rajone të fillojnë dialogun e drejtpërdrejtë dhe të mësojnë nga përvoja e njëri-tjetrit për largimin nga qymyri si pjesë e tranzicionit drejt energjisë së pastër.

 

Një total prej 32 aplikimesh, që përfaqësojnë një shtrirje të larmishme gjeografike, u dërguan për pjesëmarrje në program. Bazuar në vlerësimet e ekspertëve, 14 prej tyre janë grupuar së bashku për të formuar gjashtë grupe partnerësh shkëmbimi, të cilët aktualisht po përgatiten për shkëmbimet e tyre. Janë planifikuar edhe dy grupe të tjera, secila prej tyre bashkëdrejtohet nga aplikantë ukrainas, por janë pezulluar përkohësisht.

 

Tre shkëmbime do të fillojnë në pranverë të vitit 2022 dhe planifikimi i detajuar e përgatitja e tre të tjerëve do të fillojë në pjesën e dytë të vitit. Udhëhequr nga moderatorë te përkushtuar të shkëmbimit, pjesëmarrësit e programit janë duke zhvilluar plane të sakta për shkëmbimet e tyre. Këto do të përfshijnë një ose dy vizita fizikisht, të cilat do të planifikohen paraprakisht përmes ndërveprimeve virtuale dhe diskutimeve ku rajonet mund të forcojnë marrëdhëniet e tyre, në mënyrë ideale duke çuar në bashkëpunim të frytshëm përtej këtij programi.

 

Programi i shkëmbimit është një nga aktivitetet kryesorë të Iniciativës për rajonet e qymyrit në tranzicion në Ballkanin Perëndimor dhe në Ukrainë, i cili synon të ndihmojë rajonet të largohen nga qymyri drejt një ekonomie neutrale ndaj karbonit, duke siguruar që ky tranzicion të jetë i drejtë. Ai menaxhohet nga Komisioni Evropian dhe gjashtë partnerë ndërkombëtarë: College of Europe in Natolin, Energy Community Secretariat, European Bank for Reconstruction and Development, European Investment Bank, Poland’s National Fund for Environment Protection and Water Management dhe Banka Botërore.

Lexoni më shumë

Burimi: European Union

Fotot nga: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.