Përfundon Ura e Gradiška-ës me kontributin e grantit të BE-së prej 3.2 milionë euro News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

2/08/2022

Përfundon Ura e Gradiška-ës me kontributin e grantit të BE-së prej 3.2 milionë euro

Më  29 korrik përfunduan  punimet në urën ndërkufitare në Gradiška, një nga projektet më të rëndësishme në lumin Sava që lidh Bosnjën dhe Hercegovinën me Kroacinë.  Bashkimi Evropian ka bashkëfinancuar ndërtimin e urës me 3.2 milionë euro grante kombinuar me një hua të favorshme prej 5.6 milionë eurosh nga  European Investment Bank (EIB).

 

Ura 430 metra do të lidhë autostradën Route 2a në Bosnje dhe Hercegovinë me autostradën në Kroaci që është në ndërtim e sipër dhe do të kalojë nga kufiri me Bosnjën dhe Hercegovinën përmes Okučani-it në kufirin me Hungarinë.  Përveç kalimit të kufirit, ura do të ofrojë edhe lidhje me Trans-European Core Network on  Corridor Vc dhe do të sjelli ndryshim për ekonominë lokale.

 

Pasi të jetë hapur për transport, Ura Gradiška do të reduktojë në mënyrë të konsiderueshme kohën e pritjes në kufi dhe do të mundësojë një rrugë më të shpejtë dhe më të sigurt për bizneset dhe qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës e rajonit, duke përmirësuar mundësitë e reja për punë.  Projekti është një hap i rëndësishëm drejt integrimit të Ballkanit Perëndimor në European Union’s Connectivity Agenda, e cila synon përmirësimin e lidhjeve infrastrukturore në rajon.

 

Kjo është ura e dytë ndërkufitare mbi lumin Sava, e bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian në Bosnje dhe Hercegovinë.  Vitin e kaluar u hap ura, autostrada dhe pika kufitare në Svilaj për të cilin Bashkimi Evropian ka ofruar 25 milionë euro në grante.

 

BE-ja ka ndarë deri më tani më shumë se 640 milionë euro në grante për 19 projekte në Bosnje dhe Hercegovinë në sektorin e transportit, duke përfshirë disa seksione në Corridor Vc, por edhe hekurudhat, rrugët ujore dhe portet.  Vendi ka përfituar shumë nga EU Connectivity Agenda dhe tani po përfiton gjithashtu nga Economic Investment Plan.

(Lexoni më shumë)

Burimi: WBIF

Fotot nga: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.