Most u Gradiški završen uz bespovratna sredstva EU od 3,2 miliona eura News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

2/08/2022

Most u Gradiški završen uz bespovratna sredstva EU od 3,2 miliona eura

Završetak radova na prekograničnom mostu u Gradiški, jednom od najvažnijih projekata na Savi koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, obiljeležen je 29. jula. Evropska unija je sufinansirala izgradnju mosta sa 3,2 miliona eura bespovratnih sredstava u kombinaciji sa povoljnim kreditom Evropske investicione banke (EIB) od 5,6 miliona eura.

 

Most od 430 metara povezivaće autoput Ruta 2a u Bosni i Hercegovini sa autoputem u Hrvatskoj koji je u izgradnji i koji će ići od granice sa Bosnom i Hercegovinom preko Okučana do granice sa Mađarskom. Zajedno sa graničnim prelazom, most će obezbijediti vezu sa Transevropskom osnovnom mrežom na Koridoru Vc i predstavljaće veliku promjenu za lokalnu privredu.

 

Kada bude otvoren za transport, most u Gradiški će značajno smanjiti vrijeme čekanja na granici i olakšati brži i bezbjedniji put za preduzeća i građane BiH i regiona, što će dovesti do većeg rasta i novih mogućnosti za zapošljavanje. Projekat predstavlja važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana u okviru Agende Evropske unije za povezivanje, čiji je cilj unaprjeđivanje infrastrukturnih veza u regionu.

 

Ovo je drugi prekogranični most preko Save koji je Evropska unija sufinansirala u BiH. Prošle godine otvoreni su most, autoput i granični prelaz u Svilaju, za šta je Evropska unija obezbijedila 25 miliona eura bespovratnih sredstava.

 

EU je u BiH do sada izdvojila preko 640 miliona eura bespovratnih sredstava za 19 projekata u sektoru saobraćaja, uključujući nekoliko dionica Koridora Vc, ali i željeznice, plovnih puteva i luka. Zemlja je imala velike koristi od Programa povezanosti sa EU i sada takođe od Ekonomskog investicionog plana.

Saznajte više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.