Завршен мостот Градишка со придонес на грант од ЕУ во вредност од 3,2 милиони евра News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

2/08/2022

Завршен мостот Градишка со придонес на грант од ЕУ во вредност од 3,2 милиони евра

Завршувањето на работите на прекуграничниот мост во Градишка, еден од најзначајните проекти на реката Сава; поврзувајќи ги БиХ и Хрватска, беше одбележано на 29. јули. ЕУ ја кофинансираше изградбата на мостот со 3,2 милиони евра во форма на грантови; надополнети со 5,6 милиони евра поволен заем од Европската инвестициска банка.

 

Мостот, долг 430 метри, го поврзува автопатот 2А во БиХ со експресниот автопат во Хрватска; чија изградба е во тек и кој ќе се протега од границата со БиХ, преку Окучани, па сè до границата со Унгарија. Заедно со граничниот премин, мостот ќе овозможи поврзување со тран-европската мрежа на коридорот „Vc“ и ќе претставува значајна пресвртница за локалната економија.

 

Кога ќе биде отворен за транспорт, мостот Градишка значајно ќе го намали времето на чекање на границата и ќе придонесе за побрзо и побезбедно патување за бизнисите и граѓаните од БиХ и регионот; водејќи до зголемен развој и нови можности за вработување. Проектот е важен чекор кон интеграцијата на Западен Балкан во Агендата за поврзување на ЕУ; наменета за подобрување на инфраструктурните врски во регионот.

 

Ова е вториот прекуграничен мост преку реката Сава, кофинансиран од ЕУ во БиХ. Минатата година беа отворени мост, автопат и прекуграничен премин во Свилај за кои ЕУ обезбеди 25 милиони евра во форма на грантови.

 

Досега, ЕУ издвои 640 милиони евра, преку грантови, за 19 проекти во БиХ во доменот на транспортниот сектор; вклучително и неколку секции на коридорот „Vc“; но, исто така, и железнички пруги, водни патишта и пристаништа. Државата во значителна мера извлече полза од Агендата за поврзување на ЕУ, а сега и од Економскиот инвестициски план.

Прочитај повеќе

Извор: WBIF

Извор на фотографии: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.