BE dhe EBRD mbështesin tranzicionin e energjisë diellore në Maqedoninë e Veriut News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

8/07/2022

BE dhe EBRD mbështesin tranzicionin e energjisë diellore në Maqedoninë e Veriut

Planet e dekarbonizimit në Maqedoninë e Veriut po bëjnë një hap të madh përpara. Bashkimi Evropian po mbështet Elektrana na Severna Makedonija (ESM), kompaninë shtetërore të energjisë elektrike, për të zbatuar një projekt fotovoltaik 30 MW(PV) që përbëhet nga 10 MW në një pjesë të minierës  e shteruar  të qymyrit të termocentralit Oslomej, dhe 20 MW në afërsi të termocentralit Bitola. BE do të ofrojë një grant prej 5 milion eurosh nëpërmjet Western Balkans Investment Framework (WBIF).  European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) po jep një hua prej 25 milion eurosh për plotësimin e këtij zhvillimi. 

 

Ambasadori David Geer, Head of the EU Delegation në Maqedoninë e Veriut u shpreh, “Ne po shohim veprime konkrete në materializimin e Green Agenda për Ballkanin Perëndimor dhe kthimin e Economic and Investment Plan në realitet. Granti i investimit të WBIF dhe huaja e EBRD-së, për të mbështetur transformimin e termocentraleve të Oslomejt dhe Bitolës nga energjia me bazë qymyri në energji diellore, përfaqësojnë një tregues të qartë, që vendi po merr hapat e duhur në kalimin në energji të gjelbër duke zbatuar një proces tranzicioni të drejtë social. Ky investim duhej bërë kohë më parë, por vjen në momentin e duhur për Maqedoninë e Veriut duke siguruar furnizimin me energji të pastër dhe të sigurt.

 

Impiantet e reja diellore janë një shtesë e termocentralit të parë 10 MW PV të ndërtuar në minierat e shfrytëzuara të qymyrit në Oslomej dhe janë dëshmi e rrugës së dekarbonizimit të ESM dhe të vendit. Pasi të jenë funksionale, objektet e reja do të prodhojnë rreth 48 GWh energji elektrike në vit – e mjaftueshme për të furnizuar me energji 10,000 shtëpi dhe për të zëvendësuar 44,000 ton CO2 në vit. Projekti do të mbështesë përpjekjet e ESM-së për të rigjeneruar vendet e minierave të cilat furnizonin termocentralet me qymyr.

Lexo më shumë)

Burimi: WBIF

Fotot nga: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.