EU i EBRD podržavaju prelazak na solarnu energiju u Sjevernoj Makedoniji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/07/2022

EU i EBRD podržavaju prelazak na solarnu energiju u Sjevernoj Makedoniji

Planovi za dekarbonizaciju u Sjevernoj Makedoniji čine veliki korak naprijed. Evropska unija podržava javno elektroenergetsko preduzeće Elektrana iz Sjeverne Makedonije (ESM), u realizaciji projekta od 30 MW fotonaponske (PV) snage koji se sastoji od 10 MW na dijelu zatvorenog rudnika uglja termoelektrane Oslomej i 20 MW pored termoelektrane Bitolj. EU će kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) obezbijediti bespovratna sredstva u iznosu od 5 miliona eura. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozajmljuje 25 miliona eura kao dopunu ovom razvoju.

 

Ambasador Dejvid Gir, šef Delegacije EU u Severnoj Makedoniji, rekao je: „Vidimo konkretne akcije u ostvarivanju Zelene agende za Zapadni Balkan i u pretvaranju Ekonomskog i investicionog plana u stvarnost. Investiciona bespovratna sredstva WBIF-a, kao i kredit EBRD-a, koji podržavaju prelazak elektrana Oslomej i Bitolj sa uglja na solarnu energiju, predstavljaju jasan pokazatelj da zemlja preduzima prave korake – prelazi na zelenu energiju, uz sprovođenje pravednog društvenog procesa tranzicije. Ova investicija je dugo kasnila i dolazi u pravo vrijeme za Sjevernu Makedoniju, obezbjeđujući čistu i bezbjednu snabdjevenost energijom.“

 

Nove solarne elektrane su nastavak prvog postrojenja od 10 MW PV izgrađenog na zatvorenim rudnicima uglja u Oslomeju i dokaz su dekarbonizacionog puta ESM-a i čitave zemlje. Kada prorade, novi objekti će proizvoditi skoro 48 GWh električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdijevanje 10.000 domova, a uštedeće 44.000 tona CO2 godišnje. Projekat će takođe podržati namjeru EMS-a da obnovi rudnike koji su nekada snabdijevali termoelektrane ugljem.

Saznajte više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.