Investimet e EIB Global kanë arritur 824 milionë euro në Ballkanin Perëndimor në vitin 2022, plotësuar nga 11.2 milionë euro në grante News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

1/03/2023

Investimet e EIB Global kanë arritur 824 milionë euro në Ballkanin Perëndimor në vitin 2022, plotësuar nga 11.2 milionë euro në grante

Banka e BE-së, përmes krahut të saj të dedikuar për aktivitetet jashtë Bashkimit Evropian – EIB Global – investoi 824 milionë euro në të gjithë Ballkanin Perëndimor në vitin 2022 për të përshpejtuar lidhjen e qëndrueshme, mjedisin e pastër, tranzicionin e gjelbër, digjitalizimin dhe rritjen e sektorit privat. Projekti kontribuon në shpalosjen e Planin Ekonomik dhe të Investimeve të BE-së për rajonin dhe nismës EU Global Gateway. Përveç kësaj, banka ka mobilizuar 11.2 milionë euro në grante për të nisur projekte të qëndrueshme, për zhvillimin urban, eficencën energjitike dhe projektet e energjisë së rinovueshme. Pjesa më e madhe e firmave të reja shkoi për transportin më të qëndrueshëm, të sigurt dhe efikas nëpërmjet projekteve hekurudhore dhe ujore, duke arritur në 75% të totalit të kreditimit vitin e kaluar, ndjekur nga investimet në bizneset e vogla, mbrojtjen e mjedisit dhe digjitalizimi.

 

Si një nga lojtarët kryesorë të Western Balkans Investment Framework (WBIF), EIB Global zhvillon dhe zbaton investime në bashkëpunim të ngushta me Komisionin Evropian, institucionet financiare ndërkombëtare dhe ekonomitë e Ballkanit Perëndimor. Qasja Team Europe maksimizon përdorimin e financave të disponueshme për investimet e nevojshme. Banka e BE-së ka projektuar gjithashtu instrumente financiare novatore, duke përfshirë një përzierje huash, garancish, këshillimi dhe grantesh nga European Fund for Sustainable Development Plus (EFSD+) për të mbështetur bashkitë, prodhuesit e energjisë, korporatat, bizneset e vogla dhe bankat tregtare me investime. në sektorin e energjisë, lidhjes dhe atë digjital.

Lexoni më shumë (Read more)

Burimi: EIB

Fotografitë: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.