Një epokë e re e subvencioneve të eficiencës së energjisë në Kosovë News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

27/09/2023

Një epokë e re e subvencioneve të eficiencës së energjisë në Kosovë

Aplikimi për pakon gjithëpërfshirëse të subvencioneve u hap zyrtarisht më 18 gusht 2023 si një lëvizje historike të krijuar për të promovuar eficiencën e energjisë dhe për të forcuar përdorimin e energjisë së ripërtërishme në Kosovë, duke përmirësuar gjithashtu mirëqenien sociale të banorëve të saj (një iniciativë e mbështetur nga Bashkimi Evropian). Ministria e Ekonomisë së Kosovës njoftoi këtë paketë subvencionim për familjet që dëshirojnë të investojnë në pajisje shtëpiake me eficiencë energjetike dhe sisteme diellore për ngrohjen e ujit sanitar. “Mbështetja e BE-së në këtë nismë thekson angazhimin tonë të ndërsjellë për zhvillim të qëndrueshëm dhe përfshirje sociale”, tha Alessandro Bianciardi në ditën e shpalljes, duke ilustruar rolin integral të Bashkimit Evropian në këtë lëvizje progresive.

 

Si pjesë e Paketës më të madhe të Mbështetjes së Energjisë të mbështetur nga BE-ja, pakoja e re e subvencioneve është krijuar për të lehtësuar presionin financiar mbi familjet,duke i bërë pajisjet dhe shërbimet jetike shtëpiake më të aksesueshme dhe duke ndihmuar Kosovën në rrugën e saj për një tranzicion të qëndrueshëm dhe të gjelbër. Artikujt e subvencionuar përfshijnë lavatriçet, lavastoviljet, frigoriferë, madje edhe sisteme diellore të dizajnuara për ngrohjen e ujit sanitar. Ndërsa paketa është e disponueshme për publikun e gjerë, ka një theks të veçantë në ndihmën ndaj grupeve të cenueshme financiarisht. Konkretisht, nga këto masa të reja do të përfitojnë më shumë prindërit vetë-mbështetës dhe qytetarët që janë përfitues të skemave të asistencës sociale të kategorive I dhe II. Për lavatriçet ofrohet një subvencion standard prej 200 eurosh, ndërkohë nënat beqare dhe ato me asistencë sociale do të marrin subvencione më të larta përkatësisht 300 dhe 400 euro. Lavastoviljet subvencionohen në përgjithësi me 150 euro, por rriten në 250 dhe 300 euro për kategoritë vetë-mbështetëse dhe për kategoritë me asistencë sociale. Për popullatën e përgjithshme frigoriferët ose ngrirësit subvencionohen me 100 euro, me një rritje në 150 dhe 200 euro për grupet të cenueshëm të synuar.

 

Kjo iniciativë përfaqëson skemën e parë të eficiencës energjetike të krijuar posaçërisht për sektorin e banimit nga institucionet e Republikës së Kosovës. Programi administrohet nga Fondi i Kosovës për Eficiencën e Energjisë. Me afrimin e dimrit, intensifikohet dhe urgjenca për këto përmirësime të eficiencës së energjisë, duke i ofruar popullit të Kosovës shtëpi më komode por edhe një gjurmë më të vogël karboni. Këto iniciativa janë pjesë e përgjigjes vendimtare të BE-së ndaj nevojave urgjente, me shpërndarjen e shpejtë të 75 milionë eurove nga Paketa e saj e konsiderueshme për Mbështetjen e Energjisë prej 1 miliardë eurosh për Ballkanin Perëndimor.  Kjo paketë, një kundërveprim vendimtar ndaj rritjes së çmimeve të energjisë si pasojë e agresionit të papritur të Rusisë ndaj Ukrainës, cakton fonde të konsiderueshme për të luftuar krizën energjetike mbizotëruese në Kosovë dhe vendet fqinje.

Read more (Lexoni më shumë)

Burimi: Shtëpia e Evropës, Kosovë

Fotografitë: Shtëpia e Evropës, Kosovë

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.