Nova era subvencija za energetsku efikasnost na Kosovu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/09/2023

Nova era subvencija za energetsku efikasnost na Kosovu

U značajnom potezu osmišljenom da promoviše energetsku efikasnost i podstakne upotrebu obnovljive energije na Kosovu, uz istovremeno poboljšanje društvenog blagostanja njegovih stanovnika — inicijativa koju podržava Evropska unija — aplikacija za sveobuhvatni paket subvencija je zvanično otvorena 18. avgusta 2023. Ministarstvo ekonomije Kosova objavilo je ovaj paket subvencija za porodice koje su spremne da investiraju u energetski efikasne kućne aparate i solarne sisteme za grijanje vode. „Podrška EU ovoj inicijativi naglašava našu zajedničku posvećenost održivom razvoju i socijalnoj inkluziji“, rekao je Alessandro Bianciardi na dan objavljivanja, ilustrujući integralnu ulogu Evropske unije u ovom progresivnom potezu.

 

Kao dio većeg paketa energetske podrške koji podržava EU, novi paket subvencija je napravljen da ublaži finansijski pritisak na domaćinstva, čineći vitalne kućne aparate i komunalne usluge pristupačnijim i pomažući Kosovu u potrazi za održivom, zelenom tranzicijom. Subvencionisani artikli uključuju mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, frižidere, pa čak i solarne sisteme namijenjene zagrijevanju sanitarne vode. Dok je paket otvoren za širu javnost, poseban naglasak je na pomoći finansijski ugroženim grupama. Konkretno, najviše koristi od ovih novih mjera imaju roditelji koji sami izdržavaju i građani koji su korisnici programa socijalne pomoći I i II kategorije. Za veš mašine, dok je dostupna standardna subvencija od 200 eura, samohrane majke i one na socijalnoj pomoći dobiće veće subvencije od 300, odnosno 400 eura. Mašine za pranje sudova su generalno subvencionisane na 150 eura, ali se povećavaju na 250 i 300 eura za samostalne i socijalne kategorije. Frižideri ili zamrzivači se subvencionišu sa 100 eura za opštu populaciju, sa povećanjem na 150 i 200 eura za ciljane ugrožene grupe.

 

Ova inicijativa predstavlja prvu šemu energetske efikasnosti posebno dizajniranu za stambeni sektor od strane institucija Republike Kosovo. Programom upravlja Kosovski fond za energetsku efikasnost. Kako se zima bliži, hitnost za ove nadogradnje energetske efikasnosti se pojačava, nudeći ljudima na Kosovu i udobnije domove i manji ugljenični otisak. Ove inicijative su dio odlučnog odgovora EU na hitne potrebe, uz brzu alokaciju značajnih 75 miliona eura iz svog značajnog Paketa energetske podrške zapadnom Balkanu od milijardu eura. Ovim paketom, odlučnom suprotstavljanjem naglom porastu cijena energije nakon neočekivane agresije Rusije na Ukrajinu, izdvajaju se značajna sredstva za borbu protiv preovlađujuće energetske krize na Kosovu i njegovim susjednim zemljama.

Read more

Izvor: Europe House Kosovo

Fotografije: Europe House Kosovo

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.