Нова ера на субвенции за енергетска ефикасност во Косово News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/09/2023

Нова ера на субвенции за енергетска ефикасност во Косово

Во значаен потег дизајниран за промовирање на енергетска ефикасност и зајакнување на употребата не обновлива енергија во Косово, подобрувајќи ја, истовремено, добросостојбата на своите граѓани – иницијатива поддржана од ЕУ, на 18. август, 2023 година, беше официјално отворено аплицирањето за пакет субвенции. Косовското министерство за економија објави дека овој пакет субвенции е наменет за семејствата кои сакаат да инвестираат во енергетско-ефикасни домашни уреди и соларни системи за греење на вода. „Поддршката на ЕУ во оваа иницијатива го потенцира нашето заедничко посветување за одржлив развој и социјална инклузија,“ изјави Алесандро Бјанкарди на денот на објавувањето, илустрирајќи ја интегралната улога на ЕУ во овој прогресивен потег.

 

Како дел од поголемиот Пакет за енергетска поддршка, поддржан од ЕУ, новиот пакет субвенции е создаден со цел олеснување на финансискиот товар на домаќинствата, правејќи ги неопходните домашни уреди подостапни и помагајќи го Косово на патот кон одржлива и еколошка транзиција. Субвенционираните уреди вклучуваат машини за перење, машини за миење чинии, фрижидери, па дури и соларни системи дизајнирани за греење на санитарна вода. Иако пакетот е отворен за општата јавност, посебен акцент е ставен на обезбедување финансиска помош за ранливите групи. Тука, особено се вбројуваат самохраните родители и граѓани корисници на социјална помош од шемите I и II. Што се однесува на машините за перење, стандардната субвенција изнесува 200 евра, додека, пак, за самохраните мајки и корисниците на социјална помош истата изнесува 300 и 400 евра. Машините за миење садови се субвенционирани со 150 евра, односно 250 и 300 евра за самохраните родители и корисници на социјална помош. Фрижидерите и замрзнувачите се субвенционирани со 100 евра за општата јавност; односно 150 и 200 евра за целните ранливи групи.

 

Оваа иницијатива ја претставува првата шема за енергетска ефикасност специјално дизајнирана за резиденцијалниот сектор од страна на институциите во Република Косово. Со програмата управува Фондот за енергетска ефикасност на Косово. Како што наближува зимата, се зголемува и потребата за овие енергетско-ефикасни надоградувања кои ќе им овозможат на граѓаните на Косово да имаат поудобни домови со помал јаглероден отпечаток. Овие иницијативи се дел од одлуката на ЕУ за одговор за итни потреби, со итно распределување на значајни 75 милиони евра од издвоените 1 милијарда евра во рамки на Пакетот за енергетска поддршка за Западен Балкан. Овој пакет претставува значителна контрареакција на вртоглавото зголемување на цените на енергенсите по неочекуваната агресија на Русија кон Украина, издвојувајќи значителни средства за борба против преовладувачката енергетска криза во Косово и околните нации.

Read more

Извор: Europe House Kosovo

Извор на фотографии: Europe House Kosovo

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.