Иновации во прецизни проценки на машката неплодност | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Иновации во прецизни проценки на машката неплодност

Проект, финансиран од ЕУ, ги поддржува научниците во Србија да го пласираат своето откритие на пазарот.

SCROLL DOWN

Според Светската здравствена организација (СЗО), неплодноста е глобален здравствен проблем и доживува пораст од 10 % секоја година. Целосниот товар на тешката плодност и неплодноста е значаен и, веројатно, потценет, не бележејќи пад во текот на последните 20 години. Според СЗО, зголемениот број необјаснети случаи неплодни мажи во цутот на репродуктивната возраст, како и намалувањето на стапката плодност кај мажите под 30 години, посочуваат на итна потреба од прецизна дијагноза. Но, сега, тимот научници „Mito-REBELS“ од Универзитетот во Нови Сад најде изводливо решение за справување со овој глобален проблем.

„Преку овој проект смисливме целосно нов пристап за проценување на неплодноста или тешката плодност кај мажите.“

Професор Силвана Андриќ, Универзитет во Нови Сад

Професорката Силвана Андриќ е лекторка на Факултетот за науки при Универзитетот во Нови Сад. Има докторски студии од доменот на машка репродуктивна ендокринологија и постдокторска обука во клеточно сигнализирање поврзано со репродуктивна ендокринологија. Севкупно, има 30 години искуство во истражување поврзано со машката репродуктивна биологија и 20 години искуство во предавање материи поврзани со репродуктивна биологија и клеточно сигнализирање. Минатата година, заедно со тимот „Mito-REBELS“ ја започнале амбициозната задача за пронаоѓање решение за растечкиот проблем на машката неплодност и смислиле иновативно решение засновано на односот на митохондриите и функционалноста на спермата.

Професор Андриќ објаснува дека јасна била блиската врска помеѓу митохондриите и функционалноста на спермата; но, за жал, истата не била применета во клиничка пракса. Нејзиниот тим работел на оваа проблематика; на почетокот со животински примероци, а потоа и со човечки, кои покажале добри резултати на стандардните процедури за тестирање, но кои се, всушност, неплодни. „Преку овој проект смисливме целосно нов пристап за проценување на неплодноста или тешката плодност кај мажите,“ вели таа.

Професор Андриќ објаснува како нивниот пронајдок е заснован на молекуларен пристап, а технологијата, пак, се заснова на тестот за Полимераза верижна реакција (ПЦР), кој редовно се користи за дијагноза; вклучително и за КОВИД-19. Затоа, немале потреба од нова технологија за да започнат со имплементација на нивното решение.

„Поддршката која ја добивме од проектот „EU4TECH“ беше огромна и неопходна.“

Професор Силвана Андриќ, Универзитет во Нови Сад

И покрај нивниот научен успех, професорката и нејзиниот тим морале дополнително да работат за да ја оживеат нивната иновација, а оваа работа била надвор од нивниот професионален домен. Вклучувала документи поврзани со пазарна стратегија, трговски марки и прототипирање. За ова, добиле помош од проектот „EU4TECH“. Сега, професор Андриќ и нејзиниот тим ќе можат да добијат дополнително финансирање или инвеститори за проектот за да го понудат производот на пазарот. „Поддршката која ја добивме од проектот „EU4TECH“ беше огромна и неопходна,“ вели професор Андриќ.

Откритието се очекува да биде понудено на пазарот в година. Професор Андриќ вели дека заинтересирана е да го задржи откритието како дел од универзитетот; и тоа преку креирање „спин-оф“ (реорганизација) која ќе му овозможи на тимот „Mito-REBELS“ и, што е уште поважно, на студентите, да растат и развиваат други значајни иновации.

За проектот

EU4TECH Proof of Concept (PoC) Western Balkans“ беше двегодишен ИПА проект, финансиран од ЕУ, преку Инструментот за развој на претпријатија и иновации во Западен Балкан. Проектот опфати шест економии од регионот на Западен Балкан. Поддржаните проекти потекнуваат од државни истражувачки организации, старт-апови и мали и средни претпријатија.

Photo credits: Mito Rebels

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.