Албанија се позиционира на картата на стартапови | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Албанија се позиционира на картата на стартапови

Водечка иницијатива, финансирана од ЕУ, помага за идентификување, промовирање и раст на иновација.

SCROLL DOWN

Неодамнешното политичко достигнување на Албанија – почетокот на пристапни преговори со ЕУ, во 2022 година, отвори ново поглавје за иновација и конкурентност во државата. Со традиционална економија, државата има рамномерен раст уште од преминот кон демократија пред три децении, но покажувањето видливи резултати во развојот на стартапови е важно за Албанија за придвижување кон одржлива економија.

Бидејќи се сметаше дека Албанија има неискористен потенцијал за стартапови, ЕУ понуди финансирање за проекти за подобрување на иновативна средина и поттикнување нови претприемачи. Иницијативата „ЕУ за иновација“ ги носи најдобрите практики кои им овозможуваат на чинителите во екосистемот да оживеат, олеснувајќи им ја соработката и поддржувајќи иновативни стартапови.

„ЕУ за иновација“ делуваше како камен-темелник на екосистемот.“

Себастијан Бервангер, „ЕУ за иновација“

Кога иницијативата започнала, уште во 2018 година, било очигледно дека постоеле претприемнички активности, но не биле обединети и не му помагале на секторот како целина. „ЕУ за иновации“ понуди адреса на која ресурсите можат да се здружат, а активностите да се координираат. „ЕУ за иновација делуваше како камен-темелник на екосистемот. Ја подобривме соработката во екосистемот; создадовме платформи за ангажирање и постојано стававме акцент на важноста од конкуренција помеѓу чинителите со цел екосистемот да биде поконкурентен во целост,“ вели Себастијан Бервангер од иницијативата „ЕУ за иновација“. Владата дала поддршка преку иницирање закон за стартапови како и шема со грантови која ќе инспирира нови иноватори во текот на следните пет години.

Иницијативата „ЕУ за иновација“ пополни празнини во албанскиот екосистем преку отворен процес на „ко-креација“ помеѓу клучните чинители. Применувајќи го овој пристап, иницијативата пилотирала над 35 проекти, од октомври 2018 година до септември 2022 година; усогласувајќи ги своите активности со чинителите, креаторите на политики и останатите донатори.

Технологијата е составен дел од стартап решенијата во Албанија; без разлика дали се работи за информациско-комуникациски технологии, туризам, земјоделство или земјоделски туризам, електронски бизнис, образование или здравје. Дополнителна позитивна шема во првата група основачи кои потекнуваат од програмата за инкубација на повеќе универзитети е преовладувањето на жени-основачи.

„AlbaniaTech“ – дигитален каталог за стартапови во државата

„AlbaniaTech“ може бесплатно да се користи и, со својата податочна база од 170 стартапови, е место за идентификување, промовирање и развивање стартапови во Албанија. Платформата се развила преку соработка со меѓународен „провајдер“ кој обединува 50 екосистеми на глобално ниво, така што обезбедува видливост за стартап екосистемот пред странските инвеститори; овозможувајќи, истовремено, и дигитално „добредојде“ за секој кој сака свеж почеток во Тирана.

„Нашата платформа им овозможува на стартаповите да „процветаат.“

Пришила Гјока, „AlbaniaTech“

Темелите се поставени за, врз нив, идните генерации да можат да градат: „AlbaniaTech“ е тука да им даде крила на иноваторите и стартаповите. „Нашата платформа им овозможува на стартаповите да „процветаат“. Секој кој би се навратил наназад, би видел колку нашата заедница порасна од таму каде што започнавме од нула,“ вели Гјока.

Со сериозни интервенции како „ЕУ за иновација“, Албанија полека, но сигурно, го заслужува своето место на мапата за стартап нации. Новата динамика во албанската средина за иновации беше истакната на „Европската табела за иновации 2022“ („European Innovation Scoreboard 2022“) на којашто Албанија беше назначена како „иноватор во развој“, заедно со другите економии од Западен Балкан.

За проектот

Проектот „ЕУ за иновација“ има за цел подобрување на средината за иновации и поттикнување создавање на стартапови во Албанија преку развој на капацитети за иновација; интензивирани вмрежувања во албанскиот екосистем за иновации, како и овозможување финансии за иновативните стартапови и даватели на иновативна поддршка. Проектот се смета како водечки проект за иновација во екосистемот за стартапови во Албанија.

Photo credits: EU for Innovation, Albania Tech

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.