Млади европски амбасадори учествуваат во Младинското собрание на ОН во Косово News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

13/06/2023

Млади европски амбасадори учествуваат во Младинското собрание на ОН во Косово

Петтото Младинско собрание на Обединетите нации се одржа на 7-ми и 8-ми јуни во Призрен, Косово, натема „Активирање на моќта на младите: перспективи на учеството на младите од Косово и Западен Балкан“. Младинското собрание на Обединетите нации во Косово служи како најголема годишна мултиетничка платформа, која обединува млади лидери од различни заедници, претставници на ОН и носители на одлуки на сите нивоа. Неговата цел е да одговори на прашањата што ги засегаат младите, да поттикне меѓуетничка и меѓукултурна соработка меѓу младите, да ги олесни синергиите и да го оцени напредокот постигнат во спроведувањето на Агендата за млади, мир и безбедност. На овогодинешниот настан присуствуваа 150 млади лидери и носители на одлуки од Западен Балкан, вклучително и учество на Млади европски амбасадори (YEAs).

 

Амина Каја ја имаше привилегијата да биде говорник на работилницата насловена „Младите во меѓународните организации“, каде што дискутираше за YEA мрежата. На собранието таа присуствуваше и како делегат. Дополнително, делегатите Александра Грбовиќ Битиќ, Арјана Рудари, Олта Шеху, Ардит Гервала, Клеиди Мемо, Бесфорт Спахијај, Филип Миленкоски и Аријел Куртагиќ ги претставија Младите европски амбасадори. Дел од организациониот тим беа Виола Максути и Сухел Ахмети.

 

Низ многубројните работилници, Младите европски амбасадори имаа можност да ги споделат своите искуства и да се вклучат во дискусии со претставници од различни организации. До крајот на настанот, тие изработија сопствен предлог-проект, подготвен да се разгледа за финансирање.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.