Младите европски амбасадори дел од Неделата на гордоста во Црна Гора 2023 News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

25/10/2023

Младите европски амбасадори дел од Неделата на гордоста во Црна Гора 2023

Неделата на гордоста во Црна Гора беше исполнета со многу активности организирани секој ден, цела недела од различни организации како Queer Montenegro, Spektra, Juventas итн. Слоганот на овогодинешната Неделана гордоста е Самоопределување. Самоопределувањето на транс луѓето би значело дека Црна Гора гарантира самоопределување на сите свои граѓани, без разлика на нивната припадност.

 

Агендата вклучуваше активности како што се: Модна ревија за човекови права, Панел дискусии на теми како: Право на самоопределување, Чие здравје е наше: Квалитетот на здравствената заштита за транс лица, стресот и разликите меѓу малцинските групи итн., активности за поврзување како: Квиз на гордоста, Драг шоуа, настапи на бенд, забави со диџеи итн. и главната активност: Црна Гора Гордост Нашите Млади европски амбасадори имаа главни улоги во дел, ако не и во сите од нив.

 

Младиот европски амбасадор Енес Пучурица беше главниот организатор на Црна Гора Гордост 2023 „Гордост оваа година се однесуваше на самоопределување, бидејќи го подразбира правото на секој човек да го дефинира сопствениот идентитет и тоа не треба да биде привилегија на избраните. Да се биде во Квир Црна Гора како главен организатор на Црна Гора Гордост во партнерство со локални организации беше прекрасно искуство. Навистина, имаше многу работа, но гледањето луѓе кои уживаат и го слават својот ден дава големо чувство на достигнување и верба во нашата заедница“, вели Енес.

 

Девет Млади европски амбасадори учествуваа на Неделата на гордоста во Црна Гора, меѓу кои Војин Четковиќ, Енес Пучурица, Валентина Остојиќ, Дадо Дервановиќ, Бојана Марас, Ивана Сречковиќ, Матија Пренкочевиќ, Стефан Вукмановиќ и Анѓела Радуловиќ.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.