Mladi evropski ambasadori učestvuju u Nedjelji ponosa 2023 u Crnoj Gori News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

25/10/2023

Mladi evropski ambasadori učestvuju u Nedjelji ponosa 2023 u Crnoj Gori

Nedjelja ponosa u Crnoj Gori se održala uz mnogo aktivnosti koje su organizovane svakog dana tokom cijele nedjelje od strane različitih organizacija poput Queer Montenegro, Spektra, Juventas, itd. Slogan ovogodišnjeNedjelje ponosa je Samoopredeljenje. Samoopredeljenje za trans osobe bi značilo da Crna Gora garantuje pravo na samoopredeljenje svim svojim građanima, bez obzira na njihovu pripadnost.

 

Dnevni red je uključivao aktivnosti poput revije ljudskih prava, panel diskusija na teme poput: Pravo na Samoopredeljenje, Čije je zdravlje naše: Kvalitet zdravstvene zaštite za trans osobe, stres manjina i dispariteti, itd. Takođe su organizovane mrežne aktivnosti poput kviza Ponosa, Drag šouova, nastupa bendova, DJ žurki, itd., a glavna aktivnost bila je Montenegro Pride.

 

Naši Mladi evropski ambasadori (YEA) imali su ključne uloge u nekima od ovih aktivnosti, ako ne i u svima.

 

Mladi evropski ambasador Enes Pučurica bio je glavni organizator Montenegro Pride 2023. “Nedjelja ponosaove godine je bila o samoopredeljenju, jer podrazumijeva pravo svake osobe da definiše svoj identitet, i to ne bi trebalo da bude privilegija izabranih. Raditi u Queer Montenegro kao glavni organizator Montenegro Pride-au partnerstvu s lokalnim organizacijama bilo je divno iskustvo. Da, bilo je puno posla, ali vidjeti ljude koji uživaju i slave svoj dan pruža veliki osećaj postignuća i vjere u našu zajednicu”, kaže Enes.

 

Devet Mladih evropskih ambasadora učestvovalo je u Nedjelji ponosa u Crnoj Gori, uključujući Vojina Ćetkovića, Enesa Pučuricu, Valentinu Ostojić, Dada Dervanovića, Bojanu Maraš, Ivanu Srećković, Matiju Prenkočevića, Stefana Vukmanovića i Anđelu Radulović.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.