Младите европски амбасадори на Денот на Европа во Брисел News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

10/05/2022

Младите европски амбасадори на Денот на Европа во Брисел

Неколку млади европски амбасадори (Young European Ambassadors (YEAs)) од Западен Балкан беа поканети да земат учество на Денот на Европа во Брисел, придружувајќи им се на другите млади европски амбасадори од останатите држави од источното соседство во ЕУ и амбасадорите на добрата волја од јужното соседство.

 

Со оглед на тоа што 2022 ја одбележува европската година на младината која го става акцентот на младите, младите европски амбасадори учествуваа во мноштво настани организирани од европските институции; вклучувајќи младински дебати организирани од Генералниот директорат за образование и култура, како и фудбалски натпревар, организиран од Генералниот директорат за миграции и домашни работи, во знак на поддршка за бегалците ширум светот. Покрај учеството во прослави, младите амбасадори од Западен Балкан се сретнаа, исто така, и со своите врсници од јужното и источното соседство во ЕУ за да дискутираат за предизвиците и можностите за младите во трите региона; како и за идните соработки помеѓу овие мрежи.

 

Секоја година, серија јавни дипломатски активности земаат место во Брисел, во текот на неделата пред 9. мај – Денот на Европа, за прославување на мирот и обединетоста во Европа. Целта е доближување на ЕУ до народот, информирање и подигнување на свеста за залагањата на ЕУ: нејзините вредности, структури, институции, партнерства, соработки и поддршка за региони и држави ширум светот.

 

Годинава, Денот на Европа е значаен момент за реафирмација на посветувањето на ЕУ за мир, за истакнување на солидарноста и обединетоста со Украина и украинскиот народ, како и залагањето за универзални вредности како слобода и демократија во светски поредок заснован на правила.

Прочитај повеќе

Извор: European Union

Извор на фотографии: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.