Младите европски амбасадори организираат дискусија за поголемо инволвирање на младите во општеството во Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

3/02/2023

Младите европски амбасадори организираат дискусија за поголемо инволвирање на младите во општеството во Северна Македонија

Дамјан Златановски, млад европски амбасадор, организираше дискусија за поголемо инволвирање на младите во општеството во Северна Македонија. На настанот присуствуваа околу 40 учесници; вклучително и млади од градот Куманово и претставници на институциите и граѓанското општество кои се ангажираат за подобрување на животните стандарди на младите и имплементирање на политики поврзани со локалната младина.

 

На настанот, претседателката на општинскиот совет во Куманово, г-ѓа Ивана Ѓорѓиевска даде осврт на ситуацијата и плановите на Општина Куманово за зголемување на инволвирањето на младите во носењето одлуки. Претседателите на локалните младински совети од североисточниот регион ги споделија нивните примери од локалните младински совети и младинските работници од младинскиот центар „Мултикулти“ и невладината организација „Центар за меѓукултурен дијалог“, објаснувајќи ја улогата на граѓанскиот сектор како поддржувач и партнер на функционирањето на локалните младински совети и поттикнувач на поголемо младинско инволвирање при носењето одлуки. 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.