Отворени денови на „YEA“ (Млади европски амбасадори) започнуваат ширум Западен Балкан News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

9/06/2022

Отворени денови на „YEA“ (Млади европски амбасадори) започнуваат ширум Западен Балкан

Серија отворени денови во знак на промоција на новиот повик за Млади европски амбасадори (Young European Ambassadors (YEA)) започна минатата недела, со претставување на нивната мрежа во Тирана, Скопје и Белград.

 

На 1. јуни, младите европски амбасадори од Албанија беа домаќини на настанот „Отворен ден на млади европски амбасадори“ кој се одржа во „Europe House“ Тирана со средба и официјална презентација на мрежата „Млади европски амбасадори“. Скоро сите млади кои учествуваа пополнија апликација за станување млад европски амбасадор.

 

На истиот ден, беше одржан и „Отворен ден на млади европски амбасадори“ во Скопје, во „East Gate Mall“, со амбасадорот Дејвид Гир и претставници од Делегацијата на ЕУ во Северна Македонија и „Europe House“ Скопје.

 

„Отворениот ден на млади европски амбасадори“ во Белград беше организиран на 3. јуни. Настанот започна со говор за добредојде; одржан од младата европска амбасадорка Адријана Никитовиќ и амбасадорот на ЕУ во Србија, Емануеле Жиофре, проследен од дискусија со младите европски амбасадори. Прашањата и коментарите на учесниците, главно, беа насочени кон ЕУ и младите, вклучително и референци за состојбата на процесот за проширување и можностите за младите.

 

Платформата на млади европски амбасадори е креативна мрежа од млади активисти ширум Западен Балкан (Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија). Младите европски амбасадори доаѓаат од различни средини, но споделуваат заедничка визија: обединет Западен Балкан во различностите. Заедно учат еден за друг и за ЕУ, спроведуваат креативни проекти, стекнуваат нови вештини и се поврзуваат преку социјалните медиуми, организираат инспиративни настани; секогаш водени од идејата дека младинскиот активизам е најголемата моќ за општествена промена.

 

Целите на мрежата се: споделување на вредностите на ЕУ, подигнување на свеста за соработката на ЕУ со партнерите во Западен Балкан, покажување на видливи резултати од соработката, придонесување за политички дијалог на различни теми и зголемување на општествениот активизам.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.