Počeli Dani otvorenih vrata širom Zapadnog Balkana News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

9/06/2022

Počeli Dani otvorenih vrata širom Zapadnog Balkana

Niz Dana otvorenih vrata koji promovišu novi konkurs za Mlade evropske ambasadore (YEA) počeo je prošle nedelje tako što su Mladi ambasadori predstavili svoju mrežu u Tirani, Skoplju i Beogradu.

 

YEA iz Albanije su 1. juna bili domaćini Dana otvorenih vrata u Evropskoj kući u Tirani, gdje je organizovan prigodan skup na kojem je predstavljena mreža YEA. Gotovo svi mladi koji su tamo bili prisutni prijavili su se na konkurs.

 

Istog dana u Skoplju, u tržnom centru Ist Gejt, održan je Dan otvorenih vrata uz prisustvo ambasadora Dejvida Gira, predstavnika Delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji i Evropske kuće u Skoplju.

 

Dan otvorenih vrata u Beogradu organizovan je 3. juna. Događaj je počeo pozdravnim govorom Mlade evropske ambasadorke Adrijane Nikitović i ambasadora EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea, nakon čega je usledio razgovor sa YEA. Pitanja i komentari učesnika uglavnom su bili usredsređeni na EU i mlade, kao i na stanje procesa proširenja i mogućnosti za mlade.

 

Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA) je kreativna mreža mladih aktivista sa cijelog Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija). YEA dolaze iz različitih sredina, ali svi oni imaju zajedničku viziju: Zapadni Balkan ujedinjen u raznolikosti. Zajedno uče jedni o drugima i EU, vode kreativne projekte, stiču nove vještine, povezuju se putem društvenih mreža i organizuju inspirativne događaje – uvijek vođene idejom da je aktivizam mladih najmoćnija snaga društvenih promjena.

 

Ciljevi mreže su razmjena vrijednosti EU; podizanje svijesti o saradnji EU sa partnerima sa Zapadnog Balkana; prikazivanje opipljivih rezultata ove saradnje; doprinos političkom dijalogu o različitim temama i pomoć u povećanju građanskog aktivizma.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.