Организиран самитот „Western Balkans Road“ во Тирана News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/06/2022

Организиран самитот „Western Balkans Road“ во Тирана

На 7. јуни, сите министри за регионален транспорт ја потпишаа заложбата „Посветеност за патишта на иднината“ („Dedication to Roads of the Future”) на самитот „Патишта во Западен Балкан“ („Western Balkans Road Summit“) кој се одржа во Тирана. Самитот беше организиран од Постојаниот секретаријат за транспортна заедница, Европската инвестициска банка и Европската банка за реконструкција и развој; под покровителство на Министерството за инфраструктура и енергија на Албанија. Истиот, ги обедини министрите од Западен Балкан, претставници на Европската комисија, како и практичари од патниот сектор, во дискусии за како да се создаде климатски отпорна, интелигентна и енергетски ефикасна патна мрежа во Западен Балкан.

 

Развојот на продолжението на Транс-европската транспортна мрежа („TEN-T“) до Западен Балкан беше признаено како клучен приоритет, а властите се посветија и на бројни други; вклучително поставување системи за патно одржување, реновирање на постоечката инфраструктура, заедничка работа на интероперабилен систем за е-патарини, зголемување на безбедноста и изградба на станици за е-полнење ширум регионот. Еден од приоритетите, исто така, е и истражувањето на можностите за нудење дигитализација и иновација со цел привлекување на младите и жените во секторот и подобрување на услугите за бизнисите и луѓето.

 

Учесниците на самитот ја изразија својата посветеност за општествена правда во патниот сектор преку фокусирање на основните права на работниците, како и здрава и безбедна работна средина. Промоцијата на поинклузивен, разнолик и родово-хармонизиран патен сектор ќе ги привлече младите и ќе овозможи подобри услуги за бизнисите и општата јавност. 

Прочитај повеќе

Извор: EIB

Извор на фотографии: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.