ЕУ и Германија помагаат да се подобри управувањето со отпад во Косово, инвестирајќи дополнителни 49 милиони евра во секторот News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/01/2023

ЕУ и Германија помагаат да се подобри управувањето со отпад во Косово, инвестирајќи дополнителни 49 милиони евра во секторот

ЕУ во Косово, во соработка со амбасадата на Република Германија, ГИЗ, Министерството за животна средина и Здружението на косовски општини, на 25. јануари, го одбележа завршувањето на тригодишниот проект посветен на подобрување на управувањето со тврд отпад во Косово и ги презентира ново започнатите активности во секторот.

 

Неодамна завршениот проект, во вредност од 7 милиони евра, беше заеднички финансиран од ЕУ и Германското федерално министерство за економска соработка и развој, а имплементиран од ГИЗ. Истиот доведе до зголемување на собирањето тврд отпад во сите 38 косовски општини од 57,8 % на 90,2 %, зголемување на собирањето отпад и услугите за негово управување за дополнителни 77000 домаќинства, како и затворање на повеќе од 1500 незаконски депонии.

 

ЕУ и владата на Германија продолжуваат со поддршка за обновливи реформи во секторот за управување со отпад во Косово.

Read more

Извор: EU Office in Kosovo

Извор на фотографии: EU Office in Kosovo

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.