Регионален совет за соработка: Отворени номинациите за жените претприемачи од Западен Балкан за 2022 година News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

10/02/2023

Регионален совет за соработка: Отворени номинациите за жените претприемачи од Западен Балкан за 2022 година

Регионалниот совет за соработка со задоволство го отвора процесот за номинации за жени претприемачи од Западен Балкан за 2022 година. Регионалниот совет за соработка ја започна оваа иницијатива лани, во рамки на Акциониот план за заеднички регионален пазар 2021 – 2024 и Агендата за женско економско зајакнување, со цел препознавање на жените кои започнале и развиле свој бизнис и придонеле за нови и одржливи работни места за други жени и мажи во нашиот регион.

 

Со оглед на тоа што помалку од 22 % од претприемачите во Западен Балкан се жени, голема е важноста на промовирањето приказни за успешни жени претприемачи од регионот. Женското економско зајакнување е клучно за градење отпорни напори за зацврстување и позначаен економски раст, бидејќи бројот на жени на пазарот на труд е длабоко поврзан со развојот на регионот.

 

Регионалниот совет за соработка ги поканува поединците, претставниците на државни и приватни институции, организации и сите заинтересирани да ја номинираат својата жена претприемач за годината во една или повеќе од следните шест категории: Еколошка жена претприемач, Креативна жена претприемач, Жена претприемач за патување и гостопримство, Ромка жена претприемач, Стартап жена претприемач, Млада жена претприемач.

 

Процесот на признавање ќе биде отворен до 28. февруари 2023 година, а квалификуваните жени претприемачи треба да ги имаат регистрирано своите бизниси пред февруари 2022 година.

Извор на фотографии: RCC  

Извор: RCC

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.