Отворен повик за искажување интерес за културно лидерство и програми за медиуми News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/02/2023

Отворен повик за искажување интерес за културно лидерство и програми за медиуми

УНЕСКО, „British Council“ и Италијанската агенција за развојна соработка ги обединија силите со цел управување со програмата „Култура и креативност за Западен Балкан“. Програмата е финансирана од ЕУ и цели кон поттикнување меѓукултурен дијалог и зголемување на општествено-економското влијание на културниот и креативен сектор во Западен Балкан (Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија.)

 

Преку широк партиципативен пристап насочен кон јавните авторитети, приватниот сектор, организациите на граѓанското општество во културната сфера; како и индивидуални професионалци во секторот, програмата „Култура и креативност за Западен Балкан“ има за цел: подобрување на изведбата на културниот и креативниот сектор во Западен Балкан, зајакнување на културната соработка со и во регионот, како и подобрување на инклузивното културно наследство за локален развој.

 

Најголемите добитници од програмата се граѓаните од Западен Балкан кои ќе имаат најразлични можности за пријавување за професионален развој и активности за градење капацитети, како и финансирања со грантови во склоп на специфични тематски прозорци.

 

Програмата „Култура и креативност за Западен Балкан“ објави отворен повик за искажување интерес за културно лидерство и програми за медиуми. Овој повик е организиран во склоп на Тематскиот прозорец 2 од портфолиото отворени повици во рамки на програмата „Култура и креативност за Западен Балкан“. Повикот е насочен кон индивидуални апликанти кои сакаат да учествуваат во специфичните циклуси на програмата кои придонесуваат за културниот сектор и предизвиците помеѓу секторите.

 

За повеќе информации, посетете го следниов линк.

Read more

Извор: CC4WBs programme

Извор на фотографии: CC4WBs programme

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.