Ново издание на Конференцијата за медиуми ЕУ – Западен Балкан ја реафирмира важноста на медиумската слобода и слободата на изразување News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

18/11/2022

Ново издание на Конференцијата за медиуми ЕУ – Западен Балкан ја реафирмира важноста на медиумската слобода и слободата на изразување

Новото издание на Конференцијата за медиуми ЕУ – Западен Балкан се одржа на 10. и 11. ноември 2022 година во Тирана, Албанија, и пречека околу 200 учесници; вклучително и новинари, медиумски професионалци, организации на граѓанското општество, проверувачи на факти, професори и други од регионот на Западен Балкан, ЕУ и нејзините партнери.

 

Конференцијата, организирана во соработка со Европската комисија и Европската служба за надворешно дејствување, започна со работилница предводена од Андрис Кестерис, главен советник за медиуми и граѓанско општество при Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување, кој, заедно со главните партнери на Комисијата; како Американската агенција за меѓународен развој и ГИЗ, ги презентираше новите програми за помош на медиумите во Западен Балкан.

 

Конференцијата официјално ја отвори амбасадорот Хохман, шеф на делегацијата на ЕУ во Албанија, кој потенцираше дека бесплатните и независни медиуми се главниот столб на демократија, потребна за формирање на јавната сфера, формирање на мислењето на јавноста и барање одговорност од оние на власт.

 

Мишела Матуела, в. д. директорка за Западен Балкан при Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување, се надоврза со следниот коментар: „Слободата на изразување е суштинска европска вредност, предуслов за пристап, а истовремено е и во самиот центар на политиката за проширување на ЕУ.“ Меѓутоа, таа потенцира дека владите и релевантните чинители (регулаторните тела, јавните радиодифузни компании и сопствениците на медиумски куќи) мораат, исто така, да ги зголемат своите напори, со цел креирање и овозможување средина за медиумска слобода.

 

Конференцијата продолжи со неколку панел-дискусии за клучни прашања како манипулирање со информации и странска интерференција, продукција на современи содржини, дезинформации и пристапи за соработка.

 

Еден од најважните моменти на конференцијата беше доделувањето на наградите на ЕУ за истражувачко новинарство во Западен Балкан; во чии рамки беа наградени трите најдобри новинари од „WB6“ („Западен Балкан 6“).

Read more

Source: European Union

Photo credits: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.