Novo izdanje Medijske konferencije EU i Zapadnog Balkana u Albaniji potvrđuje značaj slobode medija i slobode izražavanja News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

18/11/2022

Novo izdanje Medijske konferencije EU i Zapadnog Balkana u Albaniji potvrđuje značaj slobode medija i slobode izražavanja

Novo izdanje Medijske konferencije EU-Zapadni Balkan održano je 10. i 11. novembra 2022. godine u albanskoj prijestonici Tirani. Konferencija je okupila preko 200 učesnika, među kojima je bilo novinara i predstavnika medija, organizacija civilnog društva, osoba koje provjeravaju činjenice, profesora i ali i mnogih drugih, koji su sa Zapadnog Balkana, iz EU i ili zemalja partnera.

 

Konferencija koju su zajednički organizovali Evropska komisija i Evropska služba za spoljno djelovanje počela je radionicom koju je otvorio Andris Kesteris, glavni savjetnik za medije i civilno društvo u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju, koji je, zajedno sa glavnim partnerima Komisije, kao što su USAID i GIZ, predstavio najnovije programe pomoći medijima na Zapadnom Balkanu.

 

Konferencija je zvanično počela sa ambasadorom Hohmanom, šefom Delegacije EU u Albaniji, koji je istakao da su slobodni i nezavisni mediji ključni stub demokratije u formiranju javne sfere, oblikovanju javnog mnjenja i odgovornosti onih koji su na vlasti.

 

Prisutnima se, zatim, obratila Mikela Matuela, vršiteljka dužnosti direktora za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susedstvo i pregovore o proširenju, riječima: „Sloboda izražavanja je osnovna evropska vrijednost i preduslov za pristupanje i ona je, takođe, u centru politike proširenja EU“. Međutim, ona je naglasila da vlade i relevantni akteri (regulatorna tijela, javni medijski servisi i vlasnici medija) takođe moraju da ulože više truda, kako bi stvorili povoljan ambijent za slobodu medija.

 

Konferencija je nastavljena sa nekoliko panela o ključnim pitanjima kao što su manipulacija informacijama i strano miješanje, savremena produkcija sadržaja, dezinformacije i saradnički pristup.

 

Tokom konferencije uručena je nagrada EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu, koju su dobila tri glavna istraživačka novinara iz WB6.

Read more

Source: European Union

Photo credits: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.