Нов рок за Наградата за истражувачко новинарство 2022 на ЕУ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

12/05/2022

Нов рок за Наградата за истражувачко новинарство 2022 на ЕУ

Новиот рок за поднесување апликација за Наградата за истражувачко новинарство 2022, на ЕУ, за БиХ, Косово, Црна Гора и Србија е 13. мај, до 23.59 часот. Поединци или групи новинари од Западен Балкан и Турција можат да аплицираат во сите новинарски форми (печатена, онлајн, радио и телевизиска), објавена или емитувана во медиумите на секоја држава на официјален, малцински или меѓународен јазик во текот на 2021 година.

 

Право на учество имаат истражувачките приказни поврзани со слобода на изразување, владеење на правото, транспарентност, злоупотреба на моќ и основни права, корупција и организиран криминал. Наградниот фонд во секоја држава изнесува 10000 евра и се состои од: награда за прво место во износ од 5000 евра, награда за второ место во износ од 3000 евра и награда за трето место во износ од 2000 евра.

 

Наградите за истражувачко новинарство во Западен Балкан и Турција имаат за цел да им оддадат почит и да ги промовираат извонредните достигнување на истражувачките новинари; како и да ја подобрат видливоста на квалитетното новинарство во регионот. Наградите се дел од тековниот проект за Зацврстување на квалитетните вести и независното новинарство во Западен Балкан и Турција, финансиран од ЕУ.

Прочитај повеќе

Извор: BIRN

Извор на фотографии: BIRN

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.