Отворен фестивалот за наивна уметност во Ковачица News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

7/09/2023

Отворен фестивалот за наивна уметност во Ковачица

Фестивалот на словачка уметност во Србија беше по вторпат отворен во галеријата Бабка во Ковачица. Изложбата „Реформатори на словенската писменост и јазик меѓу словенските народи во Европа“, на авторката Веирослава Светлик, беше отворена во присуство на амбасадорот на ЕУ во Србија – Емануеле Џауфрет, заменик премиерот на Владата на Република Србија, министерката за култура – Маја Гојковиќ, амбасадорот на Република Словачка во Србија – Федор Росоча, како и претставници на општината Ковачица и директорот на Форумот за словенски култури – Андреја Рихтер. Наивната уметност во Ковачица беше номинирана за УНЕСКО листата на културно наследство.

 

За време на церемонијата за отворање, бројни гости, вклучително уметници од наивната уметност и граѓани на Ковачица, присуствуваа на презентацијата „Основа за словачка наивна уметност во Србија“ од Јурај Хамар. На отворањето на фестивалот, амбасадорот на ЕУ во Србија ја потенцираше исклучителната соработка помеѓу ЕУ и Србија во доменот на зачувување на културното наследство и потсети за поддршката на ЕУ за реконструкција и зачувување на значајни културни центри како Голубац, тврдината Фетислам, тврдината Бач и бројни други.

 

Наивната уметност во Ковачица беше номинирана за вклучување во листата Нематеријално културно наследство на УНЕСКО, а амбасадорот Џауфрет го изрази своето задоволство од оваа прилика. ЕУ ентузијастички ја поддржува својата соработка со Србија во полето на заштита на културното наследство, а еден од покровителите на фестивалот е заменик претседателот на Европската комисија – Марош Шефчович.

Read more

Извор на фотографии: EU Delegation to Serbia

Извор: EU Delegation to Serbia

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.