Hapja e festivalit të pikturës ‘Naïve’ në Kovačica News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

7/09/2023

Hapja e festivalit të pikturës ‘Naïve’ në Kovačica

U hap për herë të dytë festivali sllovak i pikturës ‘naïve’ në Galerinë Babka në Kovačica. Ekspozita “Reformers of Slavic literacy and language among the Slavic peoples in Europe” me autor Veiroslava Svetlik u hap me praninë e ambasadorit të Bashkimit Evropian në Serbi Emanuele Giaufret, zëvendës kryeministrit të Republikës së Serbisë dhe ministres së kulturës Veiroslava Svetlik, ambasadorit sllovak në Serbi Fedor Rosocha, si dhe përfaqësuesve nga bashkia Kovačica dhe drejtorit të Forum of Slavic Cultures Andreja Rihter. Arti Naïve në Kovačica është nominuar për t’iu bashkuar listës së UNESCO-s për trashëgiminë kulturore.

 

Gjatë ceremonisë hapëse, të ftuarit e shumtë, duke përfshirë edhe artistët e pikturave naïve si dhe qytetarë të Kovačica-ës morën pjesë në prezantimin e “Primer of Slovak naïve painting in Serbia” nga Juraj Hamar. Gjatë hapjes së festivalit, ambasadorin i Bashkimit Evropian në Serbi theksoi bashkëpunimin e jashtëzakonshëm midis Bashkimit Evropian dhe Serbisë në fushën e ruajtjes së trashëgimisë kulturore dhe përmendi mbështetjen e Bashkimit Evropian për rikonstruksionin dhe mbrojtjen e qendrave të rëndësishme kulturore si Golubac, Fetislam Fortress, Bač Fortress dhe shumë të tjera.

 

Arti ‘Naïve’ në Kovačica është nominuar për t’u përfshirë në UNESCO Representative List of Intangible Cultural Heritage dhe ambasadori Giaufret shprehu kënaqësinë e tij për këtë. Bashkimi Evropian vazhdon të jetë entuziast për bashkëpunimin me Serbinë në fushën e ruajtjes së trashëgimisë kulturore dhe një nga patronët e festivalit është zëvendës presidenti i Komisionit Evropian, Maroš Šefčovič.

Read more (Lexoni më shumë)

Fotografitë: EU Delegation to Serbia

Burimi: EU Delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.