Косово: Тим Европа – поддршката на „EIB Global“ за модернизација на железничката мрежа достигнува 80 милиони евра News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/02/2023

Косово: Тим Европа – поддршката на „EIB Global“ за модернизација на железничката мрежа достигнува 80 милиони евра

„EIB Global“, филијала на Европската инвестициска банка, посветена на активности надвор од ЕУ, потпиша договор, вреден 38 милиони евра, за рехабилитација на железничката рута 10, во должина од 148 километри, во Косово. Обновата на рутата и железничките станици на косовската меѓународна железничка мрежа ќе помогне за зголемување на брзината на патување и ќе го подобри патничкиот и товарниот капацитет. Овие подобрувања ќе доведат до премин на патниот транспорт кон железнички и ќе придонесат за поодржлива еколошка мобилност во регионот.

 

Како дел од клучната железничка мрежа во Западен Балкан и продолжение на трансевропската транспортна мрежа, косовската железничка рута 10 ќе ја подобри регионалната поврзаност и интеграција во рамки на Ориент/Источно-медитеранскиот коридор. Заемот од Европската инвестициска банка доаѓа како надополнување на грантовите за инвестиции и техничка помош преку Инвестициската рамка за Западен Балкан; заедно со заем од Европската банка за реконструкција и развој. Се работи за втората транша заеми од Европската инвестициска банка за овој железнички проект, достигнувајќи целосна вредност од 80 милиони евра за модернизација на косовските железнички патишта.

 

Во текот на изминатите десет години, Европската инвестициска банка го поддржа глобалниот железнички сектор обезбедувајќи преку 39 милијарди евра во инвестиции, овозможувајќи помош за изградба на приближно 2000 километри железнички пруги и 304 станици. Во Западен Балкан, „EIB Global“ е водечки финансиер за стратешки железнички патишта, кој овозможува техничка и советодавна поддршка за подготовка, планирање и имплементација на проекти за модернизација и надоградба на железничката мрежа. До денес, Европската инвестициска банка инвестирала преку 1,2 милијарда евра во железничкиот сектор ширум Западен Балкан, поддржувајќи регионална соработка и поврзаност.

Pročitaj više

Извор: EIB

Извор на фотографии: EIB

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.