Kosovo: Podrška Team Europe - EIB Global za modernizaciju željezničke mreže dostigla 80 miliona eura News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/02/2023

Kosovo: Podrška Team Europe – EIB Global za modernizaciju željezničke mreže dostigla 80 miliona eura

EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) posvećen aktivnostima van Evropske unije, potpisao je sporazum vrijedan 38 miliona eura za obnovu 148 kilometara željeznice na željezničkom pravcu br. 10 na Kosovu. Obnova pruge i željezničkih stanica na kosovskoj međunarodnoj željezničkoj mreži pomoći će da se uveća brzina putovanja i poboljšaju putnički i teretni kapaciteti. Ova poboljšanja će dovesti do prelaska sa drumskog na željeznički saobraćaj i doprinijeti ekološki održivijoj mobilnosti u regionu.

 

U okviru osnovne željezničke mreže Zapadnog Balkana i proširenja TEN-T-a, projekat kosovskog željezničkog pravca br. 10 unaprijediće regionalnu povezanost i integraciju na Orijentalnom/Istočno-mediteranskom koridoru. Kredit EIB-a dolazi uz bespovratna sredstva za investicije i tehničku pomoć koja se usmjeravaju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), zajedno sa kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj. Ovo je druga tranša kredita EIB-a za ovaj željeznički projekat, koja je dostigla ukupan iznos od 80 miliona eura za modernizaciju kosovskih željeznica.

 

U posljednjih deset godina, EIB je podržao globalni željeznički sektor obezbjeđujući više od 39 milijardi eura investicija, pomažući u izgradnji ili unaprjeđenju skoro 2.000 km pruga i 304 stanice. Na Zapadnom Balkanu, EIB Global je vodeći finansijer strateških željezničkih pravaca i pruža tehničku i savjetodavnu podršku za pripremu, planiranje i sprovođenje projekata za modernizaciju ili nadogradnju željezničke mreže. Do sada je EIB uložila više od 1,2 milijarde eura u željeznički sektor širom Zapadnog Balkana, podržavajući regionalnu saradnju i povezanost.

Saznajte više

Izvor: EIB

Fotografija: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.