Новинарите се обучуваат за безбедно и етичко известување во кризни ситуации News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

7/04/2022

Новинарите се обучуваат за безбедно и етичко известување во кризни ситуации

Со цел подобрување на новинарското известување во кризни ситуации, „BIRN“ Косово организираше обука за 18 новинари и студенти по новинарство, снабдувајќи ги, притоа, со неопходно знаење и нудејќи им, исто така, добри практики за известување во време на протести; со посебен фокус на контексти со насилство.

 

Обуката, финансирана од ЕУ, беше сочинета од две сесии – првата, одржана од Амир Гергури, Командант на специјалните единици во косовската полиција, фокусирана на комуникација со безбедносните институции во време на кризни ситуации, а втората, одржана од Крешник Гаши, главен уредник на KALLXO.com, која се однесуваше на безбедно и етичко известување во кризни ситуации. На учесниците им беа дадени примери од теоретската рамка во пракса и можност да поставуваат прашања и да ги споделат своите искуства.

 

Обуката беше организирана како дел од проектот „Обезбедување на безбедна средина за новинарите за време на протести“, финансиран од канцеларијата на ЕУ во Косово.

Прочитај повеќе

Извор: BIRN

Извор на фотографии: BIRN

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.