На изложба за биолошката разновидност на ридот Горица се прикажани 18 постојани панели News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/06/2023

На изложба за биолошката разновидност на ридот Горица се прикажани 18 постојани панели

Во знак на одбележување на Светскиот ден на животната средина, во соработка со Агенцијата за управување со заштитени области во Подгорица, Европската куќа постави осумнаесет постојани панели кои ќе служат како постојан изложбен простор на ридот Горица. Претставници на Европска куќа и главниот град официјално ја отворија првата изложба насловена „Заштити го она што го сакаш – биодиверзитет на Заштитените области на Подгорица.”

 

Речиси 50 години од првата комеморација и слоганот „Само една Земја“, можеме да кажеме и „Само една Горица. Само една Црна Гора“, рече Наташа Беширевиќ, од Европска куќа, на свеченото отворање на изложбата. Беширевиќ изрази благодарност до градот Подгорица и Агенцијата за управување со заштитените области на Подгорица што се дел од секојдневните и конкретни напори за зачувување на биолошката разновидност и животната средина заедно со Европската унија.

 

Приказната за биолошката разновидност на заштитените подрачја на главниот град се одвиваше преку волшебен приказ на осумнаесет постојани панели. Изложбата прикажа разновидна низа животински и растителни видови, заедно со примамливи дестинации сместени во заштитените области каде што тие опстојуваат.

Read more

Source: Europe House Podgorica

Photo credits: Europe House Podgorica

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.