ЕУ ја поддржува културата во Западен Балкан со иницијатива вредна 8 милиони евра News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

26/05/2022

ЕУ ја поддржува културата во Западен Балкан со иницијатива вредна 8 милиони евра

ЕУ ја отпочна новата иницијатива насловена „Култура и креативност за Западен Балкан (CC4WBs)“ која ќе промовира мирољубиви односи и социо-економски развој. Проектот ќе биде имплементиран од УНЕСКО, во соработка со Британскиот совет и Италијанската агенција за соработка за развој.

 

Марија Габриел, европска комесарка за иновација, истражување, култура, образование и млади, изјави: „Горда сум што заедно со мојот колега, комесарот Вархелеј, можевме да започнеме ваква амбициозна акција, вредна 8 милиони евра, во знак на поддршка за културните и креативни сектори во Западен Балкан. Интегрирањето на културата може да доведе до меѓусебно разбирање, мирна соработка и стабилност; како и до економски придобивки, особено во регион кој изобилува со културно наследство. Посветена сум на обезбедување асистенција за интеграција на Западен Балкан во сите домени на моето портфолио и му посакувам огромен успех на УНЕСКО и неговите партнери во имплементирањето на оваа иницијатива.“

 

Клучен елемент во иницијативата ќе бидат образовните и истражувачки институции, студентите и медиумските професионалци од независните медиуми и мрежи, блогови и останати креатори на културна содржина.

Прочитај повеќе

Извор: Creative Europe

Извор на фотографии: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.