Inicijativom od 8 miliona eura, EU podržava kulturu na Zapadnom Balkanu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

26/05/2022

Inicijativom od 8 miliona eura, EU podržava kulturu na Zapadnom Balkanu

EU je pokrenula novu inicijativu pod nazivom „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WB)“ koja će promovisati miroljubive odnose i društveno-ekonomski razvoj. Projekat će sprovesti UNESKO, kao i Britanski savet i Italijanska agencija za razvojnu saradnju.

 

Marija Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, rekla je: „Drago mi je da smo, zajedno sa mojim kolegom komesarom Varheljijem, mogli da pokrenemo tako ambicioznu akciju od 8 miliona eura za podršku kulturnim i kreativnim sektorima na Zapadnom Balkanu. Integrisanje kulture može dovesti do međusobnog razumijevanja, mirne saradnje i stabilnosti, kao i do ekonomske koristi, posebno u regionu koji je tako bogat kulturnim nasljeđem. Posvećena sam pružanju pomoći integraciji Zapadnog Balkana u svim oblastima svog portfolija i želim veliki uspjeh UNESKO-u i njegovim partnerima u sprovođenju ove inicijative.“

 

Obrazovne i istraživačke ustanove, studenti i medijski profesionalci iz nezavisnih medija i mreža, blogovi i drugi proizvođači kulturnih sadržaja biće ključni za inicijativu.

Saznajte više

Izvor: Creative Europe

Fotografija: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.