ЕУ во Косово овозможува помош за борба против корупција, поддржувајќи ги напорите за јавни информации на Анти-корупциската агенција News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

21/12/2022

ЕУ во Косово овозможува помош за борба против корупција, поддржувајќи ги напорите за јавни информации на Анти-корупциската агенција

Анти-корупциската агенција, поддржана од ЕУ во Косово, започна кампања за јавни информации, промовирајќи ја својата улога во контролирањето на пријавување имот од страна на службениците; спречувајќи конфликти на интерес и истражувајќи извештаи за поткажување. Кампањата, наречена „За Косово без корупција“, ја повикува јавноста да пријави корупција и истата започна по усвојувањето нови закони кои го зајакнуваат мандатот на Агенцијата, давајќи ѝ дополнителни овластувања и задачи; вклучително и санкционирање службеници и докажување корупција во законодавството.

 

Со поддршка на ЕУ во Косово, кампањата ќе вклучи пет видеа и брошура со информации за мандатот на Агенцијата, начини на кои јавноста може да пријави корупција, како и казни и санкции кои им претстојат на службениците и институциите доколку не го почитуваат законот. ЕУ во Косово работи заедно со институциите на законодавната и извршната власт со цел косовските закони и практики да бидат хармонизирани со оние на ЕУ како дел од интегративниот процес во ЕУ.

Read more

Извор: EU Office in Kosovo

Извор на фотографии: EU Office in Kosovo

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.