ЕУ помага за енергетска ефикасност на јавните згради во Кантонот Сараево News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/06/2022

ЕУ помага за енергетска ефикасност на јавните згради во Кантонот Сараево

Како дел од проектот „Енергетска ефикасност на јавните згради во Кантонот Сараево“, на 3. јуни се одржа церемонија која го одбележа завршетокот на работите за подобрување на енергетската ефикасност на претшколската установа „Лабудови“ во Сараево. Работите вклучуваат термичка изолација на фасадата, инсталација на термостатски вентили на постоечките радијатори, инсталација на калориметри и контроли за автоматско греење со циркуларна пумпа, замена на неефикасното осветлување со ЛЕД сијалици, како и подготвителни и придружни работи на реновацијата на зградата.

 

Овој проект е имплементиран под покровителство на Програмата за регионална енергетска ефикасност („REEP/REEP Plus“) за Западен Балкан. Европската Унија обезбеди 2 милиони евра во форма на грантови, додека, пак, Владата на Кантонот Сараево обезбеди 8 милиони евра преку заем од Европската банка за реконструкција и развој.

 

Програмата „REEP/REEP Plus“ е идентификувана во Економскиот и инвестициски план на Европската комисија како еден од клучните проекти од серијата „Реновациски бран“ кои придонесуваат за чиста енергија. Овие проекти, исто така, значително придонесуваат за намалување на емисијата стакленички гасови и ги подобруваат животните стандарди и здравјето на граѓаните. Тие се дел од целите на регулацијата и Зелената агенда на ЕУ за Западен Балкан, засновани на петте столба на Европскиот зелен договор.

Прочитај повеќе

Извор: WBIF

Извор на фотографии: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.