ЕУ донира ИТ и лабораториска опрема за Управата за индиректно оданочување во БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

30/06/2022

ЕУ донира ИТ и лабораториска опрема за Управата за индиректно оданочување во БиХ

ЕУ донираше 1250 лаптопи, десктоп компјутери, сервери, заштитни ѕидови („firewalls“) и останата високо квалитетна лабораториска опрема за Управата за индиректно оданочување во БиХ. Опремата е во вредност од 2,3 милиони евра и ќе ѝ помогне на Управата да ја подобри својата секојдневна работа, да примени квалифицирани дигитални потписи, едноставени царински и даночни процедури и понатамошно подобрување на работата на лабораторијата за царинење.

 

Шефот на Делегацијата на ЕУ и специјалниот претставник на ЕУ во БиХ, амбасадорот Јохан Сатлер, ја посети лабораторијата на Управата за индиректно оданочување во Рамичи, недалеку од Бања Лука, на 21. јуни и, заедно со директорот Миро Џакула, ги обиколи просториите и ја провери донираната опрема.

 

Од 1. август, Управата за индиректно оданочување во БиХ ќе започне со употреба на нов компјутеризиран транзит систем на државно ниво. Имплементацијата на новата политика за царинење, ќе овозможи, од 1. август, примена на едноставени процедури за царинење.

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.