ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој со поддршка за малите бизниси во Албанија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

12/08/2022

ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој со поддршка за малите бизниси во Албанија

Малите и средни бизниси во Албанија ќе можат да користат финансирање овозможено преку Европската банка за реконструкција и развој (European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)); кофинансирани преку стимулативни грантови од ЕУ.

 

Банката обезбедува заем, во висина од 3 милиони евра, за ProCredit Bank во Албанија, а ЕУ овозможува 450000 евра во форма на стимулативни грантови за поддршка на инвестиции во локални претпријатија кои имаат за цел да ја подобрат конкурентноста. Повеќе од половина од износот на заемот ќе биде наменет за финансирање инвестиции во зелена технологија и енергетска ефикасност.

 

Заемот ќе ја подобри достапноста на финансирање за малите и средни претпријатија и ќе ги поддржи во моменталната економска ситуација во која се соочуваат со растечки трошоци. Малите и средни претпријатија ќе можат да се пријават за средства наменети за инвестиција во надоградба или проширување на нивните производствени капацитети, нова опрема и операции. Претпријатијата, исто така, ќе добијат можност за инвестирање за постигнување на стандардите на ЕУ во домени како еколошка заштита, безбедност на работниците, квалитет и безбедност на производи; помагајќи им, на овој начин, да достигнат повисок степен на конкурентност.

 

Малите и средни претпријатија кои ќе земат учество во програмата, можат да се пријават за стимулативен грант во висина од 15% од вредноста на заемот.

 

Овие аранжмани се дел од Програмата за поддршка на конкурентноста на малите и средни претпријатија во Западен Балкан; кофинансирана од ЕУ. Иницијативата се фокусира на подобрување на оперативните и производствени стандарди на малите претпријатија со цел да бидат конкурентни на локалниот пазар, како и на пазарот на ЕУ.

Прочитај повеќе

Извор: EBRD

Извор на фотографии: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.