Европската инвестициска банка обезбеди 300000 евра за забрзување на енергетскиот сектор и зелена транзиција во БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

13/05/2022

Европската инвестициска банка обезбеди 300000 евра за забрзување на енергетскиот сектор и зелена транзиција во БиХ

Европската инвестициска банка (ЕИБ), телото за позајмување на ЕУ, обезбедува грант од 300000 евра за претпријатието „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ со цел спроведување еколошка проценка на подрачјето Влашиќ за изградба на нова фарма со ветерници. Оваа техничка помош ќе ја олесни изградбата на фарма со ветерници, со капацитет од 50 мегавати, во регионот Тревник; која ќе ја поддржи транзицијата кон обновливи, безбедни и одржливи енергетски извори, како и декарбонизација на локалната и економијата на Западен Балкан. Се работи за вториот грант кој ѝ се доделува на БиХ од страна на новата експозитура „EIB Global“ со кој се покажува решителноста на банката да ја зголеми својата техничка и финансиска поддршка за исполнување на најитните потреби на државата како и нејзиниот зелен транзициски процес.

 

Во склоп на Инвестициската рамка за Западен Балкан, Европската инвестициска банка веќе обезбеди грантови во износ од, околу, 655000 евра. Средствата се употребени за развој на физибилити студија за изградба на фармата со ветерници Влашиќ; вклучувајќи и ветерна анализа, географско истражување, истражување во доменот на „0 јаглени емисии“, студија за општествено влијание и подготовка на тендерска документација. Уште од почетокот на кризата КОВИД-19, во февруари 2020, Европската инвестициска банка обезбеди 658 милиони евра, во форма на заем, за БиХ; како и 6 грантови за поддршка на одржливиот развој на земјата.

Прочитај повеќе

Извор: EIB

Извор на фотографии: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.