EIB siguron 300,000 Euro për të shpejtuar tranzicionin e gjelbër dhe sigurinë energjitike në BIH News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

19/05/2022

EIB siguron 300,000 Euro për të shpejtuar tranzicionin e gjelbër dhe sigurinë energjitike në BIH

Banka Evropiane e Investimeve (EIB), krahu huadhënës i BE-së, po i siguron një grant 300,000 Euro Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, për të ndërmarë një vlerësim mjedisor në sitin e Vlašić-it për një fermë të re energjie ere. Ndihmesa teknike do të lehtësojë ndërtimin e një ferme energjie ere prej 50 Më në zonën e Travnik-ut, që do të mbështesë kalimin drejt burimeve të energjisë të rinovueshme, të sigurta dhe të qëndrueshme, si dhe shkarbonizimin e ekonomisë lokale dhe të Ballkanit Perëndimor. Ky është granti i dytë i miratuar për Bosnje dhe Hercegovinën nga dega e re Global EIB dhe tregon vendosmërinë e Bankës për të rritur mbështetjen e saj teknike dhe financiare për të trajtuar nevojat më urgjente të vendit dhe procesin e tranzicionit të gjelbër.

 

Në kuadër të Western Balkans Investment Framework, EIB-ja ka siguruar tashmë rreth 655,000 euro grante. Fondet po përdoren për zhvillimin e një studimi fizibiliteti për ndërtimin e fermës së energjisë së erës në Vlašić, përfshirë analizën e erës, kërkimin gjeografik, kërkimin në fushën e emetimeve zero të karbonit, një kërkim për ndikimin social, dhe përgatitjen e dokumentacionit të tenderit. Që nga fillimi i krizës së Covid-19-ës në shkurt 2020, EIB-ja ka zhbllokuar 658 milionë Euro hua për Bosnje dhe Hercegovinën dhe gjashtë grante për të mbështetur zhvillimin e qëndrueshëm të vendit.

Lexoni më shumë

Burimi: EIB

Fotografitë: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.