Грант, од Европската инвестициска банка, до 2,9 милиони евра за подобрување на образованието во Црна Гора News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

18/05/2022

Грант, од Европската инвестициска банка, до 2,9 милиони евра за подобрување на образованието во Црна Гора

Грант во висина до 2,9 милиони евра ќе биде обезбеден за владата на Црна Гора од страна на Европската инвестициска банка (ЕИБ) – банката на ЕУ, за забрзување на модернизацијата на националниот образовен систем. Средствата ќе бидат употребени за надградба, конструкција и реконструкција на претшколските, школските и стручните училишни инфраструктури во државата и ќе обезбедат, исто така, техничка и советодавна поддршка за подготовка на проекти и процеси на јавни набавки, како и развој на националниот надзор и евалуациски стандарди. На овој начин, ќе се забрзаат доградбите кои се очекува да создадат 2070 дополнителни школски места ширум Црна Гора и да отворат 530 нови работни места со полно работно време.

 

Операцијата ја поддржува тековната модернизација на националниот образовен систем како дел од црногорската образовна програма, вредна 18 милиони евра, која ЕИБ ја договори со Црна Гора во 2019 година. Програмата ги финансира набавките на модерна опрема, изградба и реновација на јавни образовни инфраструктури; вклучително и градинки, основни, средни и стручни училишта, како и набавка на опрема од доменот на информациски и комуникациски технологии и училиштен мебел. Грантот потекнува од Иницијативата за економски отпор која цели кон поддржување на економскиот раст, создавање работни места, општествена кохезија и развој на неопходните инфраструктурни проекти во Западен Балкан.

Извор: EIB

Извор на фотографии: EIB 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.