Шопен пијано ФЕСТ во Косово со големи класични музички имиња News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

13/05/2022

Шопен пијано ФЕСТ во Косово со големи класични музички имиња

Еден од најзначајните фестивали на класична музика во Косово, Шопен пијано ФЕСТ Приштина, официјално започна годинава, на денот на Европа, 9 мај, со концерт на светски реномираниот пијанист Мартин Гарсија Гарсија. Фестивалот ќе претстави, пред косовската публика, повеќе од 15 концерти, мастер часови, работилници, натпревари за инструменталисти и композитори, како и други културни активности.

 

Дополнителен елемент на годинешното издание на Шопен пијано ФЕСТ Приштина е учеството на фестивалот во програмата „СИНЕРЏИ“ („SYNERGY“); поддржана од ЕУ преку програмата „Креативна Европа“ („Creative Europe“).

 

Дванаесеттото издание на фестивалот продолжува да ги кани големите музичари да настапуваат во Приштина. „И годинава, исто така, имаме познати пијанисти како Франсоа Димон (François Dumont), Флориан Илиг (Florian Uhlig) и Стефан Владар (Stefan Vladar) кои ќе настапат на фестивалот,“ вели проф. Лејла Хаџиу Пула, претседателка и уметничка директорка на фестивалот.

 

Фестивалот завршува на 8. јуни.

Прочитај повеќе

Извор: Europe House Pristina

Извор на фотографии: Europe House Pristina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.