Балканската мрежа за истражувачко новинарство го започнува проектот „Зајакнување на квалитетното новинарство во Западен Балкан и Турција II“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

3/03/2023

Балканската мрежа за истражувачко новинарство го започнува проектот „Зајакнување на квалитетното новинарство во Западен Балкан и Турција II“

Во текот на следните три години, центарот на Балканската мрежа за истражувачко новинарство ќе продолжи да обезбедува системска поддршка за подобрување на квалитетот и професионалното новинарство во Западен Балкан и Турција преку програмата „Зајакнување квалитетно новинарство II“, финансирана од ЕУ.

 

Ќе се обезбедуваат различни обуки за млади новинари и новинари во својата средна кариера, проследени со уредничка поддршка. Истовремено, општоприфатените и јавни медиумски сервиси ќе бидат вклучени во проектните активности; особено насочени кон продукција на содржини со помош на прекугранични соработки. Преку веќе докажаната шема за награди на ЕУ и новата регионална награда, проектот ќе промовира високи стандарди во истражувачкото новинарство. Академската сфера ќе биде инволвирана преку различни активности, меѓу кои и програма за постдипломски студии за истражувачко новинарство.

 

Во текот на три дена, центарот на Балканската мрежа за истражувачко новинарство се состана со седум партнерски организации со цел планирање проектни акции кои ќе обезбедат поддршка за 600 млади новинари и новинари во средината на својата кариера за креирање квалитетни новости и спроведување истражувачко новинарство, обезбедување обука за новинарство, фондови за креирање содржини и награди за успех во истражувачкото новинарство.

Read more

Извор:  BIRN

Извор на фотографии: BIRN

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.