Започнува „Балкатон 3.0“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

13/05/2022

Започнува „Балкатон 3.0“

Регионалниот совет за соработка го отпочна третиот онлајн натпревар за најдобри дигитални идеи и решенија од Западен Балкан – „Балкатон 3.0“. Пријавувањата се отворени до 24. мај.

 

Годинава, „Балкатон 3.0“ е во потрага по нови, иновативни и уникатни идеи во пет категории:

 

-Е-трговија (алатки за виртуелна промоција, видео и „инфлуенс“ (influence) маркетинг);

-Земјоделство, прехранбена технологија и рурален развој;

-Обновливи и одржливи енергии (соларна, ветерна, хидро, плиматска, геотермална и енергија на биомаси);

-Транспорт и логистика;

-Разно (медицинска технологија/биотехнологија/здравствена технологија, блокчејн и кибер безбедност, забава и игри, чисти и зелени технологии).

 

Избраните тимови ќе добијат можност за дводневна менторска програма со искусни експерти, како и прилика да го имплементираат своето решение во регионот на Западен Балкан и да добијат една од шесте награди, со износ од 10000 евра; издвоени од целосниот фонд за награди во висина од 60000 евра – секоја категорија носи можност за една награда, додека, пак, за категоријата „разно“ ќе бидат доделени две.

 

Минатата година, Регионалниот совет за соработка награди 6 од вкупно 90 тима, од економиите на Западен Балкан, со 54000 евра, за нивните иновативни решенија во следните категории: „паметни градови“, е-здравство и е-претприемништво. Тимовите ја употребија финансиската поддршка за целосен развој на нивните дигитални решенија.

Прочитај повеќе

Извор: RCC

Извор на фотографии: RCC

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.