Отворени апликациите за 36000 млади родени во 2005 година за добивање бесплатни билети за патување благодарение на „DiscoverEU“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

4/10/2023

Отворени апликациите за 36000 млади родени во 2005 година за добивање бесплатни билети за патување благодарение на „DiscoverEU“

Европската комисија го отвори есенскиот повик за „DiscoverEU“, благодарение на којшто 36000 млади ќе добијат бесплатен билет за патување и истражување на Европа.

 

Аплицирањето започнува денес, во 12.00 часот (Средноевропско летно време), а ќе заврши во среда, 18. октомври, во 12.00 часот (Средноевропско летно време). За да добијат билет за патување, младите треба да аплицираат на Европскиот младински портал (European Youth Portal), да одговорат на 5 квиз прашања и едно екстра прашање. Успешните апликанти, родени помеѓу 1. јануари 2005 и 31. декември 2005 година, ќе можат да патуваат во Европа до 30 дена помеѓу 1. март 2024 година и 31. мај 2025 година. Повикот е отворен за апликанти од ЕУ и земјите учеснички во ЕРАЗМУС+ програмата, т.е. Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турција.

 

Учесниците ќе добијат шанса да ја истражат рутата на Новиот европски Баухаус, отворена во јануари 2023 година, која има за цел да ги инспирира младите при избирањето на нивните дестинации и да ја подигне нивната свест за важноста ЕУ да биде „убава, одржлива и сплотена“. Учесниците ќе можат да ги искористат иницијативите отпочнати во 2022 година, за време на Европската година на младите, како што е рутата „Откриј ја културата во ЕУ“ која комбинира различни дестинации и културни гранки, вклучително и архитектура, музика, уметност, театар, мода, дизајн и други. Патниците во рамки на иницијативата „Откриј ја ЕУ“ (DiscoverEU) ќе можат да ги посетат Европските престолнини на културата, дестинациите на престижната листа на Светско наследство на УНЕСКО, или дестинации носители на одликата „Европско наследство“. Од 2018 година, доделени се 248000 билети за патување за млади.

Read more

Извор на фотографии: European Union

Извор: European Union

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.