Otvorene su prijave za 36.000 mladih rođenih 2005. godine za dobijanje besplatne putne karte zahvaljujući DiscoverEU News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

4/10/2023

Otvorene su prijave za 36.000 mladih rođenih 2005. godine za dobijanje besplatne putne karte zahvaljujući DiscoverEU

Komisija je pokrenula jesenji poziv DiscoverEU, zahvaljujući kojem će 36.000 mladih dobiti besplatnu kartu za istraživanje Evrope.

 

Krug prijave počinje danas u 12:00 CEST i završava se u srijedu, 18. oktobra u 12:00 CEST. Da bi osvojili putnu kartu, mladi ljudi su pozvani da se prijave na Evropskom omladinskom portalu, odgovore na pet pitanja u kvizu i jedno pitanje za izjednačenje. Uspješni kandidati rođeni između 1. januara 2005. i 31. decembra 2005. moći će da putuju Evropom do 30 dana tokom perioda putovanja od 1. marta 2024. do 31. maja 2025. Poziv je otvoren za podnosioce prijava iz Evropske unije i pridruženih trećih zemalja u program Erazmus+, tj. Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

 

Učesnici će moći da otkriju novu evropsku rutu Bauhausa, koja je pokrenuta u januaru 2023. Ona ima za cilj da inspiriše mlade ljude kada biraju svoje destinacije i podigne svijest o važnosti da Evropska unija bude „lijepa, održiva, zajedno“. Učesnici će takođe nastaviti da imaju koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tokom Evropske godine mladih, kao što je Ruta kulture DiscoverEU. Ovaj poslednji kombinuje različite destinacije i kulturne grane, uključujući arhitekturu, muziku, likovnu umjetnost, pozorište, modu, dizajn i još mnogo toga. Putnici DiscoverEU mogu da posjete evropske prijestonice kulture, destinacije dodate na prestižnu Uneskovu listu svjetske baštine ili nosioce Oznake evropske baštine. Od 2018. mladima je stavljeno na raspolaganje 248.000 putnih karata.

Saznaj više

Fotografija: European Union

Izvor: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.