81 дом за корисниците на Регионалната програма за домување во Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

23/06/2022

81 дом за корисниците на Регионалната програма за домување во Србија

На 20. јуни, во Белград, беше одбележан светскиот ден на бегалците со церемонијално доделување на договори за купување на 60 станови, во рамки на Регионалната програма за домување во Србија, за семејства на бегалци од БиХ и Република Хрватска.

 

Покрај корисниците на програмата, во настанот зедоа учество и Немања Старовиќ, државен секретар при Министерството за надворешни работи; Никола Бертолини, шеф за соработка при Делегацијата на ЕУ во Србија; Ричард Коли, шеф за соработка при амбасадата на Швајцарија во Србија; Стефани Кроз, претставничка на УНХЦР во Србија; Владимир Цуциќ, српски комесар за бегалци и миграција; Наташа Станисављевиќ, секретар за општествена заштита во градот Белград, и Душан Ковачевиќ, шеф на единицата за управување со проекти.

 

Во име на ЕУ, најзначајниот донатор во Програмата за регионално домување, г. Бертолини потенцира: „Една од главните цели на ЕУ е да овозможи достоен живот за нашите граѓани. Оваа програма им помогна на преку 6000 семејства во Србија да ја достигнат оваа цел.“

 

Три дена пред настанот во Белград, беа доделени договори за купување на 21 рурална куќа, на семејства бегалци, во Оџаци, Србија.

Прочитај повеќе

Извор: RHP

Извор на фотографии: RHP

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.